Bővebben a hallástréningről

A hallási információ feldolgozása sok szinten történik, bármelyik szinten történő sérülés viselkedésbeli és tanulási problémákkal jár együtt. Ha biztosan tudjuk, hogy a gyerek füle, mint ingerfelvevő érzékszerv ép (orr-fül-gége vizsgálat) és a hanginger továbbításában sincs vezetéses probléma, (nagy orrmandula, váladék, folyadék a dobüregben stb.) akkor az ingerfeldolgozás szintjeit kezdjük el vizsgálni, pl. ugyanazon a frekvenciákon hall-e a gyerek, mint az emberek többsége. Túlhallásnak tekintjük, ha többet hall és hallássérülésnek, ha kevesebbet az elvártnál.

A hangok, zajok észlelése azt jelenti, hogy térben, időben, minőségben azonosítjuk a felvett ingert: pl. a konyhában összetört egy pohár, anya nekem szól, hogy vigyem a partvist. A hallásészlelési gonddal küszködöknek problémát okozhat a különböző típusú hangok szétválasztása pl. valaki beszél és a tv is szól, vagy az azonosítás, hogy az éles csattanás egy széttörő pohár hangja.

A hallásészlelés nehézségének következményeként a beszédészlelés is sérül. Az írás, olvasás alapja, hogy a gyerek a beszédhangokat meg tudja különböztetni. Ha ez nem sikerül, akkor nem tudja, melyik hangot melyik betűvel azonosítsa. Pl. ha nem hallja a k-g közötti különbséget, akkor véletlenszerűen írja egyiket vagy másikat.

A beszédészlelés problémájára ráépül a beszédértés zavara. Amikor a szülő vagy a tanár magyaráz a gyereknek, akkor a gyerek minden mondat végén visszakövetkeztet a mondat értelméből, hogy kép vagy gép szerepelt a mondatban. Ennek van némi időigénye, ezért az ötödik mondatnál már komoly csúszás lesz. Amikor a megértés nem készségszinten, hanem gondolkodással történik, azt kompenzálásnak hívjuk. Ahhoz lehet hasonlítani, amikor valaki kicsit beszél már idegen nyelven és próbál egy anyanyelvűvel beszélgetni. Ez néhány perc után már nagyon fárasztó és kimerüléshez vezet. A beszédmegértés zavarával küszködő gyerekek is kimerülnek, dél körül már pörögnek, és nagyon fáradtan kerülnek haza az iskolából.

Az AIT hallástréning a hallási figyelem javításán keresztül segíti a hallási ingerek feldolgozását, ezért tanulási és magatartászavar esetén egyaránt javasolt.

A tréning felnőtteknek is alkalmazható, különösen ajánlott zajos környezetben dolgozóknak, illetve hatásos lehet időskori halláscsökkenés kezelésére is.

A hallástréning nem azonos a hallásébresztéssel.

Tudnivalók:

A tréning 10 egymást követő napon napi 2 alkalommal 30 perces időtartamban fülhallgatón keresztül különböző szűrőkkel manipulált zene hallgatásból áll. A két alkalom között legalább három órának kell eltelnie. A tréninget végző személlyel három vizsgálatot végzünk. Az elsőt a tréninget megelőzően, egy rövid közbülső vizsgálatot a 10. nap után, majd négy hónap elteltével - mivel a hatás elhúzódó - lesz a kontrollvizsgálat.

A tréning idejére próbáljunk egy viszonylag nyugalmas 10 napos szakaszt találni, mivel a tréning fáradékonyságot, felpörgést, ingerlékenységet is előidézhet. Fontos tudni, hogy a negatív hatások átmeneti jellegűek, ezeket a változás előjeleként fogadhatjuk. Mivel az erős zajhatások gyengíthetik, kiolthatják a tréning hatását, optimális esetben érdemes a gyereket kivenni őket az óvodából, iskolából. Kérésre a tréning végzéséről igazolást tudunk adni.

A tréning ideje alatt hangsúlyosan nem ajánlott

-       uszodába, strandra, sportrendezvényre menni,

-       kerülni kell a nagy zajjal járó tevékenységeket (hajszárító használata, fűnyírás stb.)

-       kerülni kell továbbá a mozi, színházlátogatást, a hangos tévénézést, a zenehallgatást fejhallgatón keresztül

A tréning alatt mindenképp, de a tréning után is javasolt a fülhallgatóval való, illetve a túl hangos zenehallgatás mellőzése. Amennyiben az erős zajhatások elkerülhetetlenek a tréning évenkénti ismétlése ajánlott.

A tréning ideje alatt más fejlesztés nem javasolt.

A program bérleti díja: 45.000,-

Jelentkezni, érdeklődni az ait.info@fimota.hu  e-mailcímen lehet.

 

Aktuális

 

Webáruházunkról


Letölthető hanganyag:
Auditív észlelés, 

Beszédészlelés


Hallástréning (AIT) program folyamatosan kölcsönözhető.