Mikor és mit mondjunk a szexről?

Nehéz a gyerekekkel beszélni a szexualitásról még akkor is, ha a szülő számára ez nem tabu téma. Például, hány éves korban kell elkezdeni? A szülő csak várja, várja mikor lesz már akkora, hogy belefogjon, majd holnap…gondolja. Aztán azon kapja magát, hogy a gyerek zavarba jön, vagy akár ki is neveti a szülőt, nem akar vele ilyesmiről beszélgetni.

Óvodáskortól lehet beszélgetni arról, hogyan születik a kisbaba. Ebben a korban még nyíltan kérdeznek a gyerekek. Nem kell kitalálni a szülőnek semmit, ha nem akar. Kell keresni egy jó könyvet és azt nézegetni, olvasgatni a gyerekkel. (ld. alább)

A nagycsoportos korú gyerekeknél úgynevezett hormonpróba zajlik, amitől egy kicsit túlfűtöttek lesznek, és nagyon érdeklődnek a másik nem iránt is. Ilyenkor figyelni kell rájuk, hogy ne történjen olyasmi, ami neki vagy másnak kellemetlen lehet.

Bármit tapasztalunk megszégyeníteni, megijeszteni nem szabad őket, mert az akár hosszantartó traumát is okozhat. Fontos tudni, hogy bármit tesz a gyerek az érdeklődésből, kísérletezésből fakad. Az értelmi, érzelmi fejlődésének része és nem szabad morálisan megítélni, mert a gyerek ilyesmiről még nem tud.

Ugyanakkor arról lehet és kell is beszélni, hogy mi illik és mi nem pl., hogy a nemi szerveket nem illik mások jelenlétében megérinteni. Ezt érdemes alaposan átbeszélni, hogy mikor hogyan és kivel mit lehet és mit nem. Feltétlenül meg kell tanítani a „fehérnemű szabályt”. (ld. alább)

Ahogy nőnek a gyerekek, jó esetben úgy bővül az ismeretségi és baráti körük is. Ezzel párhuzamosan sok mindent már egymásközt beszélnek meg. Erőszakosan faggatózni nem lehet, mert akkor bezárulnak. Ugyanakkor nagyon érdekli őket az emberi test működése. Érdemes így közelíteni, múzeumba menni, az emberről mint biológiai lényről beszélgetni, könyveket, filmeket nézni.

A kiskamaszoknál már nem várjuk, hogy ők kérdezzenek. Itt minden pfúj a fiúknak a lányok, a lányoknak a fiúk. Pfúj már maguk a szavak is, mint szex, csók vagy mell. És persze pfúj a szülők, akik csinálják „azt”. A legjobb ilyenkor a kiválasztott könyvet odaadni, vagy csak a gyerek asztalára tenni.

A testi változások megindulásával érzelmileg, fizikailag egyaránt labilisak a gyerekek. A lányokat fel kell készíteni a menstruációra. Alaposan át kell beszélni a technikai részleteket is. De a fiúkat sem szabad ebből kihagyni. Kíváncsiak lennének rá, de nem mindig tudják hogyan kérdezzenek. Egyszerűen el kell mesélni és az empátia, tapintat oldaláról közelítve.

A fiúkban történő változásokat, általában az emberek kevésbé látják problémásnak, pedig igazán sok gondjuk akad, amiről még a könyvek is ritkán beszélnek. (ld. alább)

Kamaszkorban, bármit is gondolunk a gyerekünk szerelmi vagy nemi életéről, érettségéről, beszélni kell a fogamzásgátlási módszerekről, a nemi betegségekről, az intimitásról a szerelemről és a testi gyönyörről, a felelősségről. Ezt manapság nem lehet halogatni. Ha nem tudunk mi magunk beszélgetni ezekről a kérdésekről, akkor kérjünk meg egy rokont, szomszédot, barátot vagy valamilyen szakembert pszichológust, tanácsadót, védőnőt, hogy beszélje át ezeket a témákat a gyerekkel.

Nagyon átszexualizált a környezetünk. Ma már minden sarkon egy hiányos öltözetű nő tekereg vagy nyalogat valamit csábosan, vagy szőrtelenített, képregényfigura fiúk macsóskodnak. A pornó színészek a mindennapok híreinek a szereplői. A mobiltelefon szinte minden gyerek kezében ott van, sokaknak korlátlan internettel. Van olyan iskola ahol be sem gyűjtik őket, így van lehetőség a megtudott, ellesett titkokat megosztani. Vagy csak „csúnya” szavak beírásával érdekes dolgokat találni.

Sokan remélik, hogy megoldják azzal a problémát, ha a gyereket egyházi iskolába íratják. Ezzel azonban sem a szeme, sem a füle nem lett lezárva. A gyerekek mindent látnak, hallanak, tudnak, a kérdés csak az, hogy ezt a szülőkkel beszélik-e meg vagy egymás közt. Előfordulhat, hogy senkivel nem is mernek beszélni arról, hogy mit láttak, mi foglalkoztatja őket.

A kamaszok veszélyeztetettek, különösen akkor, ha valamitől megijednek. Ha azt hiszik, hogy nem jól működnek, hogy nem normálisak. Minél ijedtebbek annál provokatívabbak. Bármilyen nehezen is viselhető el egy kamasz annak az üzenetnek, hogy szeretjük és bízunk benne – át kell mennie.

Kamaszoknál, én azt ajánlom, hogy a szülő vegyen óvszert és beszéljen a nemibetegségekről és a másik iránti felelősségről. Nem tudhatja a szülő mikor kezd el nemi életet élni a gyereke. Azt sem, hogy mer-e óvszert venni, azt sem, hogy eszébe jut-e. De biztos, hogy lesz nála, ha mi újra és újra elmondjuk, hogy ez mennyire fontos és nem neki kell beszerezni.

Nagyon oda kell figyelni arra, ha a gyerek magatartása hirtelen megváltozik. Szótlanná válik, kerüli a szülőket, testvéreket, rosszkedvű, elzárkózik, vagy túlságosan pörög, túl sokat beszél, megváltozik az étvágya, alvása túl sok vagy túl kevés lesz. Ne várjunk sokáig. Kérjük ki szakember véleményét.

https://www.csaladinet.hu/.../23377/fehernemuszabaly4pont

Grethe Fageström-Gunilla Hansson: Peti, Ida és Picuri

Jörg Müller: Felvilágosító könyv tiniknek szexről és szerelemről

Hoppál Bori: Az én testem

Sabine Thor-Wiedemann: Abszolút fiú

https://nlc.hu/.../20180806/szexualis-felvilagositas-konyv/

hazipatika.com: ki segit az lmbt gyerekek szuleinek