AIT/FST Hallástréning*

Otthon végezhető tréning bérelhető készülékkel.

A hallási információ feldolgozása bonyolult folyamat. Az érzékszerv megfelelő működésén és a hanginger zavartalan továbbításán túl az idegrendszeri feldolgozás is több szinten történik. Ennek a folyamatnak bármely pontján keletkező zavar hatással lesz a gyerek figyelmi, viselkedésbeli, tanulási készségére és a személyiségfejlődés egészére. Ezért a program a figyelem, tanulás és magatartászavart mutató gyerekek számára egyaránt ajánlott. (E mellett, természetesen a hasonló problémákkal küszködő felnőttekre is jó hatással van.)

A Berard (francia fül-orr-gégész) doktor által kidolgozott eljárás a hallási figyelem javításával és a dobhártyát feszítő izom „megdolgoztatásával” a hallási inger feldolgozásának gyorsaságára és hatékonyságának növelésére kíván hatni

A tréning alanya naponta 2x30 percig, legalább három óra különbséggel, 10 napon át fülhallgatón keresztül különböző szűrőkkel manipulált zenét (rock, country, reggae stb.) hallgat, viszonylag hangosan. A folyton változó, folyamatos meglepetést okozó zenét hallgatva a hallási figyelem folyamatos fenntartása történik.

A tréning az alábbi esetekben javasolt

-          hallási túlérzékenység (túlhallás),

-          csökkent hallási figyelem,

-          beszédészlelési, beszédértési zavar,

-          megkésett beszédfejlődés

-          tanulási zavarok

-          figyelemzavar

Várható változások:

-          javuló beszédértés és hallási felfogóképesség

-          csökkenő zajérzékenység

-          fokozódó kommunikációs érdeklődés

-          javuló figyelem-összpontosítás

-          csökkenő nyugtalanság, csökkenő dührohamok

-          javuló szociális készségek

-          javuló írás, olvasás

 

BŐVEBBEN A HALLÁSTRÉNINGRŐL

 

A hallási információ feldolgozása sok szinten történik, bármelyik szinten történő sérülés viselkedésbeli és tanulási problémákkal jár együtt. Ha biztosan tudjuk, hogy a gyerek füle, mint ingerfelvevő érzékszerv ép (orr-fül-gége vizsgálat) és a hanginger továbbításában sincs vezetéses probléma, (nagy orrmandula, váladék, folyadék a dobüregben stb.) akkor az ingerfeldolgozás szintjeit kezdjük el vizsgálni, pl. ugyanazon a frekvenciákon hall-e a gyerek, mint az emberek többsége. Túlhallásnak tekintjük, ha többet hall és hallássérülésnek, ha kevesebbet az elvártnál.

A hangok, zajok észlelése azt jelenti, hogy térben, időben, minőségben azonosítjuk a felvett ingert: pl. a konyhában összetört egy pohár, anya nekem szól, hogy vigyem a partvist. A hallásészlelési gonddal küszködöknek problémát okozhat a különböző típusú hangok szétválasztása pl. valaki beszél és a tv is szól, vagy az azonosítás, hogy az éles csattanás egy széttörő pohár hangja.

A hallásészlelés nehézségének következményeként a beszédészlelés is sérül. Az írás, olvasás alapja, hogy a gyerek a beszédhangokat meg tudja különböztetni. Ha ez nem sikerül, akkor nem tudja, melyik hangot melyik betűvel azonosítsa. Pl. ha nem hallja a k-g közötti különbséget, akkor véletlenszerűen írja egyiket vagy másikat.

A beszédészlelés problémájára ráépül a beszédértés zavara. Amikor a szülő vagy a tanár magyaráz a gyereknek, akkor a gyerek minden mondat végén visszakövetkeztet a mondat értelméből, hogy kép vagy gép szerepelt a mondatban. Ennek van némi időigénye, ezért az ötödik mondatnál már komoly csúszás lesz. Amikor a megértés nem készségszinten, hanem gondolkodással történik, azt kompenzálásnak hívjuk. Ahhoz lehet hasonlítani, amikor valaki kicsit beszél már idegen nyelven és próbál egy anyanyelvűvel beszélgetni. Ez néhány perc után már nagyon fárasztó és kimerüléshez vezet. A beszédmegértés zavarával küszködő gyerekek is kimerülnek, dél körül már pörögnek, és nagyon fáradtan kerülnek haza az iskolából.

Az AIT hallástréning a hallási figyelem javításán keresztül segíti a hallási ingerek feldolgozását, ezért tanulási és magatartászavar esetén egyaránt javasolt.

A tréning felnőtteknek is alkalmazható, különösen ajánlott zajos környezetben dolgozóknak, illetve hatásos lehet időskori halláscsökkenés kezelésére is.

A hallástréning nem azonos a hallásébresztéssel.

Tudnivalók:

A tréning otthon végezhető. A program egy tabletre van telepítve (PortaFST), amelyet kaució ellenében hazaadunk.

A tréning 10 egymást követő napon napi 2 alkalommal 30 perces időtartamban fülhallgatón keresztül különböző szűrőkkel manipulált zene hallgatásból áll. A két alkalom között legalább három órának kell eltelnie. 

A tréning idejére próbáljunk egy viszonylag nyugalmas 10 napos szakaszt találni, mivel a tréning fáradékonyságot, felpörgést, ingerlékenységet is előidézhet. Fontos tudni, hogy a negatív hatások átmeneti jellegűek, ezeket a változás előjeleként fogadhatjuk. 

A tréning ideje alatt hangsúlyosan nem ajánlott

-       sportrendezvényre menni,

-       kerülni kell a nagy zajjal járó tevékenységeket (hajszárító használata, fűnyírás stb.)

-       kerülni kell továbbá a mozi, színházlátogatást, a hangos tévénézést, a zenehallgatást fejhallgatón keresztül

A tréning alatt mindenképp, de a tréning után is min. négy hónapig javasolt a fülhallgatóval való, illetve a túl hangos zenehallgatás mellőzése. Amennyiben az erős zajhatások elkerülhetetlenek a tréning évenkénti ismétlése ajánlott.

A tréning ideje alatt más fejlesztés nem javasolt.

A tréning hatása elhúzódó, ezért kontroll vizsgálatot négy hónap elteltével végzünk.

A program bérleti díja: 70.000  Ft- Az eszköz hozott vizsgálati eredményekkel is bérelhető. Helyben végzett vizsgálatok ára 5.000,- Ft. 

Elvitelkor 50.000,- Ft kauciót kell letenni, amit az eszközök sértetlen visszaszolgáltatásakor visszafizetünk. 


Jelentkezni, érdeklődni az [email protected]  e-mailcímen, illetve a 06 30 686-0949-es telefonszámon lehet. Számlát csak magánszemélyek részére áll módunkban kiállítani.

 * AIT Auditory Integration Training az eredeti Berard francia fül-orr-gégész által kidolgozott módszer

   FST Filtered Sound Training  Berard munkatársa, Rosalie Seymour által szoftverre átvitt változata 

 

            https://portafst.com/hu/

            https://aitmagyarorszag.hu/

            https://www.facebook.com/groups/2658782174386665