Könyvesbolti kiadványaink

A fimota gyerekek problémái mellé gyakran egyéb nehézségek is társulnak. Készségeik fejlődése nem egyenletes, ezért előfordul, hogy iskolába kerülésükkor még bizonyos ingerek feldolgozása az életkorukhoz és értelmi képességeikhez képest elmarad. A fimota gyerekek okosak, gyors felfogásúak és gyors gondolkodásúak. Ezért az első, második osztályban gyakran jó tanulók, és nem derül ki, hogy eredményeiket fokozott erőfeszítéssel, gondolkodással kompenzálva a készséghiányokat, érik el. Harmadik osztályban a tananyag már arra épül, hogy a gyereknél a tanulási alapkészségek is kialakultak ezért növekszik a terhelés. A fimota gyerekek ekkor kezdenek lelassulni teljesítményükben, és kezdenek ellenállást mutatni a tanulással szemben. Negyedikben pedig már háború zajlik otthon. Szinte egész délután harcolni kell a gyerekkel ahhoz, hogy estére rászánja magát és egy fél óra alatt, megcsinálja és megtanulja a leckéjét.

 

Kiadványaink tematikusan, egy-egy, az iskolai tanuláshoz szükséges készség fejlesztését célozzák. A leggyakoribb és a tanulást a legnagyobb mértékben érintő készségek a téri tájékozódás, a beszédészlelés és beszédértés. Ezek nélkül az olvasás, írás, számolás nem sajátítható el. A feladatok nehézségi sorrendben követik egymást és már nagycsoportos óvodás kortól elkezdhetők.

 

Szeretnénk erősen hangsúlyozni, hogy az erőltetett gyakorlás, a rideg, fegyelmezett légkör nem segíti a készségek alakulását. Az észlelés kialakulásához oldott, játékos hangulatra van szükség. Napi 10-15 perc jó hangulatú gyakorlás már eredményre vezet. A feladatokat úgy kell megválasztani, hogy a gyerek a 60%-át meg tudja csinálni. Tanulni csak a sikerek alapján lehet. A kudarc nem motivál! Ha a feladat nehéz vagy unalmas, akkor külső motivációt (de csak apróságot) is szabad használni.

A kiadványokat fejlesztőpedagógiai szakkönyvesboltokban lehet beszerezni: BetűbazárFlaccus Könyvesbolt

Auditív észlelés

Beszédészlelés

Téri tájékozódás: Irányok

Téri tájékozódás: Pontrácsok

Téri tájékozódás: Talált, süllyedt