Viselkedésterápiás csoport, szülőtréning, pedagógusképzés

 

Kabai Dóra, pszichológus, ADHD szakértő                                                                                                              

Fimota csoportok és tábor vezetője                                                                                                                                   

nevelési tanácsadó, szülőtréner   

 

Viselkedésterápiás csoportok

Korosztályban hasonló, 3-6 fős csoportban élmény- és drámapedagógiai módszerekkel fejlesztjük a gyerekek önkontrollját és szociális készségeit. Pozitív visszajelzéseket adunk és az egyéni szakmai célok mentén formáljuk, megerősítjük a kívánt viselkedésformákat. Tanítjuk az önuralmat, nagyvonalúságot és az együttműködéshez szükséges egyéb formákat.

Szülőtréning

ADHD-s gyerekkel a családi élet könnyen válik folyamatos túléléssé. A tünetek mibenlétének megértése és a hagyományos nevelési technikáktól eltérő módszerek megismerése, bevezetése minőségi változást hozhat: békésebb és tervezhetőbb családi légkört. Sorstársakkal közösen (hasonló életkorú gyerekek szülei), támogató közegben, jó hangulatban tud a szülők tehetetlensége átfordulni kompentens és céltudatos hozzáállássá.

Improvizációs tréning (ADHD-s kamaszok, fiatal felnőttek ill. szülők számára)

Az improvizációs technikákon, szabályjátékokon keresztül begyakorolható pár ‘jó szokás’, ami lehetőséget ad a kellemetlen, hatástalan rutinok leváltására. A játékos légkör felszabadító hatása megtanít a hibázás elfogadására és a megoldás kereséséhez ad kiartást. (ADHD-s szülők számára az elméleti tréning után javallott.)

Iskolai program

Az ADHD-s gyerekek integrálása annál hatékonyabb, minél több szereplő bevonható a megoldási folyamatokba. Ugyanis az ADHD-s gyerekek viselkedéséből adódó problémák nem szándékosak, ugyanakkor ennek nincs mindig látható jele a környezet számára. Gyakran úgy tűnik, mintha nem tanulnának a hibáikból, mivel számukra a belátás nem elegendő a viselkedésük szabályozásához. Ezért egy iskolai rendszerben több szintről támogatható az ebből adódó nehézség:

  • a vezetőség motivációs és jutalmazási rendszerekkel, könnyen tanítható házi renddel tudják támogatni a folyamatot
  • a tanárok számára fontos a viselkedési problémák hátterében lévő működési elvek megértése, az ebből származó konfliktusok kezeléséhez segít egy speciális eszköztár
  • kortárs közeg számára érzékenyítő foglalkozást lehet szervezni, illetve megerősíteni őket saját erőfeszítéseikben (elfogadás, asszertivitás)

A közös munkát minden esetben egy szülőkonzultációval kezdem!

A csoportok szervezése folyamatos (a jelentkezések sorrendjében, az igények figyelembevételével).

Érdeklődni, jelentkezni a fimotacsoport@gmail.com-on lehet vagy a +3670/5773683-as számon sms-ben.

Árlista