Mélynyomás érzékelésről (DTP)

Az amerikai AppliedBehaviorAnalysis honlapján alapos elemzést közöl A mélynyomás érzékelésről:

https://www.appliedbehavioranalysisedu.org/what-is-deep-pressure-stimulation/

A cikk fordítása:

Mit jelent a mélynyomás ingerlés?

Ha ébredtél már hideg reggelen, nehéz téli takarók alatt élvezve a kellemes meleget, átélve a nyugalmat és békességet, csak akkor lehet fogalmad arról, hogy milyen hatással van a mélynyomásos ingerlés az idegrendszerre. Mi volna, ha a gyereked mindennap megtapasztalhatná ezt a kellemes fészek-meleget? Ha feszültségmentesen ébredhetne, ha csökkenne a feszültségszintje, és a jó közérzet elérhetővé válna számára nap mint nap?

A válasz, hogy lehet érte tenni. A tudomány vizsgálja a felszín alatti nyomásérzékelő receptorok ingerlésének és a tapintásnak, érintésnek a gyógyító hatását. A Deep Pressure Stimulation (Mély Nyomás Ingerlés) határozott, de enyhe nyomáskifejtés szorítás, ölelés, tartás révén ellazítja az idegrendszert. Ezt a nyomásérzést létrehozhatjuk kézzel, masszírozó eszközökkel vagy olyan termékekkel, amelyeket a gyerekek viselhetnek, vagy melyekbe bebugyolálhatók, vagy maguk beburkolózhatnak. A megfelelően alkalmazott súlyterápia egy láncreakciót indít el a szervezetben, ami a nyugalom és jó közérzet megéléséhez vezet.

Hogyan működik a mélynyomásos ingerkeltés?

Mélynyomás hatására a szervezet átvált a szimpatikus idegrendszer "harc vagy menekülés" állapotáról a paraszimpatikusra, a "pihenés és emésztés" állapotra. A szimpatikus idegrendszer (SNS) a szervezet "riasztási" rendszere. Az a feladata, hogy stresszes helyzetekben irányítsa a szervezet működését, pl. ha a munkahelyeden egy feszült helyzettel kell szembe nézned, vagy viharban egy zsúfolt úton kell vezetned, vagy váratlan számlát kapsz e-mailben. Ha a szimpatikus túlsúly (SNS) túl hosszú ideig tart, akkor szorongást, fáradtságot, nyugtalanságot, ingerlékenységet érzel. Nem tudsz jól aludni és az emésztésed is felborul.

Sajnálatos módon az autizmus spektrummal vagy SPD-ben (érzékszervi feldolgozási zavarok) élő gyerekek szimpatikus túlsúllyal élnek. Még amikor sikerül is megnyugodniuk, akkor is, nagyon kevés kell hozzá, hogy a szimpatikus túlsúly ismét föllépjen.
Amikor a paraszimpatikus idegrendszer irányít, akkor a szívritmusod lelassul, az izmaid ellazulnak, és a vérkeringésed javul. A szervezeted azokat az endorfinokat "boldogság" hormonokat termeli, melyektől pl. olyan remekül érzed magad egy jó futás után.
Amikor mélynyomás ingerlés éri a testet, akkor a paraszimpatikus idegrendszer működésbe lép, a gyereked megnyugszik, és egyszerűen jól érzi magát a bőrében. Ezzel a változással egy időben dopamin és szerotonin szabadul fel, amik a „jólérzemmagam” ingerület-átvivő anyagai az agyban, ezek segítenek a motiváció indulatkontroll, figyelem, memória, társas viselkedés, alvás és emésztés szabályozásában.

Mélynyomás-terápia tapasztalt előnyei

Nem minden egyén tapasztal minden előnyt, de a lehetséges pozitív hatások a következők:

 • Általános nyugalom érzés, amely néhány óráig a terápia után is eltarthat
 • Az általános szorongás csökkenése, ha a terápia rendszeres
 • Megnövekedett boldogságérzés
 • Javuló szociális interakciók
 • Jobb kommunikáció
 • Jobb alvás
 • Javuló összpontosítás
 • A rohamok számának a csökkenése
 • Érintésérzékenység csökkenése
 • Az iskolai környezet jobb elviselése
 • Az önveszélyesség csökkenése

Módszerek

Rengeteg mélynyomás-ingerelési lehetőséget találhatsz az ingyenes egyszerűtől a drága komplexig. Egyik lehetőség sem működik minden gyerek számára, így ha az egyik terápia nem volt hatékony érdemes megpróbálni egy másikat.

 Költségmentes megoldások

Különösebb fölszereltséget nem igénylő mód a mély nyomásos masszázs vagy más néven mélynyomású érintés vagy „kézölelés”. A tenyeredet használva gyakorolj határozott nyomást a gyerek testére, a kezektől és lábfejtől a törzs felé haladva. Másik lehetőség, amit sok gyerek kedvel, hogy lefekszik a  kanapéra vagy a padlóra és az anya vagy az apa párnát présel a testéhez vagy szorosan becsomagolja egy takaróba. Sok család úgy találja, hogy az ízületre alkalmazott nyomás tényleg megnyugtatja a gyermekeiket, bár némi próba-szerencse tapasztalásra szükség lehet az elején, hogy kiderüljön, hogyan esik jól a gyereknek. Egy anya pl. azt mesélte, hogy míg a fia szereti ezeket a nyomásformákat, a lánya küzd és panaszkodik az első néhány percben, majd fokozatosan elengedi magát és ellazul.

Megemlítendő még a Wilbarger brushing protokoll, amelynek lényege, hogy naponta több alkalommal kell masszírozni a gyereket egy különlegesen kiképzett kefével. Miközben vitatott ennek a technikának a hatékonysága, sok terapeuta és szülő azt állítja, hogy rendszeres használat mellett igenis határozott javulást látnak. Ezek a beavatkozások általában 2-5 percet igényelnek naponta néhányszor. A kefélés, a mélynyomás és az ízületi (összenyomások) részletes leírása megtalálható angol nyelvű WEB-oldalakon.

Költségigényes megoldások

Míg Temple Grandin által kifejlesztet híres „squeeze machine”a legrégebbi és legelismertebb mélynyomásos stimuláló gép, ma már csak egy a számos lehetőség közül. És szerencsére a legtöbb lehetőség kisebb és hordozható.

Néhány ilyen lehetőség:

 • Kompressziós ruházat
 • Súlyozott takarók
 • Súlyozott mellények
 • Nyomás mellények
 • Nyakpántok
 • Lapsúlyok
 • Súlyozott "ölelés" hátizsákok
 • Babzsákok
 • Terápiás kutyák (speciálisan nyomásra képzettek)

Vajon az én gyerekemnek segítene-e a mély nyomásos ingerlés?
Amint az a terápiák sok formájára igaz, minden személy másképpen reagál a DPS-re is. Míg az egyik gyerek azonnal reagál, addig a másiknak ismétlésekre vagy hosszabb időre van szüksége, hogy a javulás mutatkozzon. Néhány gyerek először ellenáll, de néhány perc múlva megnyugszik, és várja az ingerlést. Az a gyerek, aki nem reagál „kézölelésekre”, jelentős javulást mutathat, pl. ha súlyozott takaróval alszik.

 Jóllehet, a DPS természetesen nem fog mindenkinél működni, és bizonyosan nem az "autizmus" általános gyógymódja, kétségtelenül számos családnak segítséget jelent, abban a küzdelemben, amelyet azért folytatnak, hogy segítsenek a gyerekeiknek megtapasztalni a nyugalmat.

További cikkek a témában:

https://ajot.aota.org/article.aspx?articleID=2247281

 https://www.jscimedcentral.com/SleepMedicine/sleepmedicine-2-1022.pdf